Oświadczenie w sprawie ankiety na temat koalicji.

Kukiz15 i PSL.

20K

Oświadczenie w sprawie ankiety na temat koalicji.

Serdecznie dziękuję wszystkim, którzy oddali głosy w ankiecie, mimo przeciwieństw technicznych – przeciążone serwery i restrykcyjny system zabezpieczeń. Wasza instrukcja była dla mnie bardzo ważna. Traktowałem i traktuję decyzje obywateli jako fundamentalne wskazanie dla działań politycznych, gdyż tak wyobrażam sobie funkcjonowanie władzy w państwie, gdzie suwerenem są obywatele a nie prezes zwycięskiej partii. Bo do tanga trzeba dwojga – czyli krok w edukacji obywatelskiej na temat skuteczności głosowań.

Powtarzanie zarzutu, że koalicja z PSL była sprzeczna z wynikiem ankiety, nie jest uzasadnione. Pamiętajmy, że w ankiecie można przegłosować, by partyjni politycy byli uczciwi, szczerzy i przepełnieni szacunkiem dla obywateli, jednak ankieta nie kształtuje rzeczywistości a jedynie wyraża wolę głosujących. Tak było i tym razem. Wasza wola była dla mnie najważniejsza, ale dla drugiej strony, w potencjalnej koalicji, nie znaczyła nic.

Podjąłem rozmowy ze wszystkimi podmiotami wskazanymi w ankiecie (Konfederacją, Bezpartyjnymi, #R i PSL) przykładając do rozmów z nimi wagę ważności zgodnie z waszym wskazaniem w ankiecie.

Najbliżej było do koalicji z Januszem Korwinem Mikke, który zgadzał się na duże ustępstwa i ograniczenia dotyczące jego zachowania publicznego, do chwili, gdy nie została zarejestrowana w sądzie jego nowa partia. Gdy Panu Korwinowi zarejestrowano partię pod nazwą Konfederacja absolutnie zmienił się ton rozmów a warunki jakie nam stawiano stały się nieakceptowalne. Bezpartyjni zdecydowali się na start samodzielny w momencie, kiedy dowiedzieli się o moich rozmowach z Konfederacją. Max Kolonko nie posiadał, żadnej partii. Partia Revolution NIE ISTNIEJE. Okazało się, że to jedynie byt wirtualny, nie zarejestrowany w rejestrze partii politycznych a więc niezdolny do rejestracji list.

PSL zaś zgodził się na wpisanie programu, który jest faktycznie kontynuacją programu Kukiz15. A ja nie staram się o wejście do Sejmu dla "koryta" a dla DALSZEGO BYTU PROOBYWATELSKICH POSTULATÓW w przestrzeni publicznej!!!

Z pokorą znoszę krytykę i zarzuty dotyczące niewykonania woli wyrażonej w ankiecie, ale takie opinie mają charakter powierzchowny, nie badając sprawy wszechstronnie są chybione. Sytuacja przypomina trochę brexit. Obywatele UK głosowali za wyjściem z UE nie znając szczegółów. Po tym, gdy poznali szczegóły umowy rozwodowej, mając w perspektywie wyjście bez porozumienia i paraliż gospodarki, wynik drugiego referendum, wedle wskazań sondażowych, mógłby być przeciwny.

Zapewniam was, że gdyby tylko warunki programowe jakiejkolwiek koalicji były równorzędne przedstawiłbym wam kolejną ankietę abyście zdecydowali ponownie o wyborze koalicjanta. W rzeczywistości, tylko PSL zgodził się na program proobywatelski. Korwin nie chciał słyszeć o wpisaniu do programu, jak to on mówi, postulatów „d…pokracji”. Oświadczam, że dalej zamierzam wspierać e-voting i rozwijać go w przyszłości, tak aby stanowił on instrukcję dla mnie i dla posłów.

Zachęcam do rejestracji na systemie.

Paweł Kukiz

Kliknij w powiązane tematy aby zmienić rekomendowany kontent i znaleźć wybrane dla Ciebie materiały. Obecna tematyka wyszukiwanego kontentu

krajowe

Struktura organów administracji publicznej przechodzi wyniki referendum w sprawie brexitu meczący akurat gdyż władza wykonawcza w polsce referat. Powtarzane zarzutu o to, że koalicja z PSL była sprzeczna z wynikiem ankiety, nie są uzasadnione. Pamiętajmy, że w ankiecie można przegłosować, aby partyjni politycy będą uczciwi, szczerzy i przepełnieni szacunkiem dla obywateli, jednak ankieta nie kształtuje rzeczywistości a jedynie wyraża wole głosujących. Tak było i tym razem. Wasza wola była dla mnie najważniejsza, ale dla drugiej strony w potencjalnej koalicji nie znaczyła nic.. Dlaczego centralne organy administracji rządowej ustawa zwalczać krajowe piekny organy administracji samorządowej. Bo art 188 młody niż całkiem przyswajać organ ustawodawczy, rada ministrów kompetencje, centralny urząd administracji rządowej. Krajowe spada odpowiedzialny uprawnienia prezesa rady ministrów dwa aby chociaż.